مختار راد

مشاوره بازاریابی B2B در اهواز

مشاوره مدیریت استراتژیک صنعت پخش

تحقیقات بازار و تدوین مارکتینگ پلن

تیمسازی و طراحی سیستم فروش

مختار راد

مشاوره بازاریابی B2B در اهواز

مشاوره مدیریت استراتژیک صنعت پخش

تحقیقات بازار و تدوین مارکتینگ پلن

تیمسازی و طراحی سیستم فروش

تنیدگی دات آی آر

شکست های قابل پیش بینی کارآفرینی

۱۳۹۷-۰۶-۲۰ بازاریابی
شکست های قابل پیش بینی کارآفرینی

بعنوان مقدمه لازمه که بگم حرف هایی که اینجا میخونید به هیچ وجه مبنای علمی مشخصی ندارد ! شکست های قابل پیش بینی کارآفرینی قطعا در حالت علمی و ساینس ، مبحث مهمیه اما من فقط اونچه رو که به تجربه در زندگی کاری و مشاوره ای خودم دریافته ام و در طرح های کارآفرینی مشاهده کرده ام رو میخواهم بنویسم.

باید بگم شما میتونید (یا بهتره که) این نکات رو بعنوان صورت مساله ببینید و اگر قصد کارآفرینی و یا تعریف یک پروژه کاری رو دارید، این موارد رو در طرح خودتون باز نگری و کشف کنید و حتی یا اگر خیلی به علوم مدیریت و کسب و کار علاقمند هستید مطالعه کنید و مبنای علمی این مساله ها رو در مجموعه ای از علوم نگرش سیستمی ، مدیریت ، ارزش آفرینی و طراحی محصول پیدا کنید و عمیق تر از من بفهمید. البته ممنون میشم دراین صورت نتایج مطالعاتتون رو برای من هم بفرستید.

شکست های قابل پیش بینی کارآفرینی مجموعه ای از مواردیست که شاخک های ما را برای دریافت سیگنال های شکست، حساس تر می کنند!

۱- اجزای کار را بفهمیم و فرایند ها رو پیش بینی کنیم

خب منطقی هم هست که نتوانیم این کار رو کامل و بی نقص انجام بدیم. گاهی لازمه پا به مسیر بگذاریم تا برخی چیز ها خودشون رو نشون بدهند. گاهی لازمه وسط کاری بیافتیم تا قوه ادراک ما بتونه بپذیره  چیزی یا مساله ای اصلا وجود داره و اصلا به اون توجه بشه. گاهی هم  لازمه پرفکشنیسم و کمال گرا و ایده آل خواه نباشیم و اصلا به عمد از لحاظ کرن برخی چیز ها بعنوان نگرانی ها و مسایلی که پرداختن بهشون توان یا امکانات مشخصی نیاز داره اما تاثیر کلیدی در کار ندارند، صرف نظر کنیم.

اما بیایید لااقل اساس و بنیان کاری که میخواهیم انجام بدیم و اجزای اصلی اون رو از قبل فهمیده باشیم. مگه ممکنه بخواهیم یک استارتاپ راه اندازی کنیم و فکر همه چیزشو کرده باشیم اما بدون طراحی فرایند خدمت رسانی بخواهیم پا به راهش بگذاریم؟

گاهی ممکن گول علاقه ها و تمایلاتمون رو بخوریم. ممکنه از کل یک پروژه کاری یا کارآفرینی که انتخاب میکنیم به یک قسمتش علاقه وافری داشته باشیم اما به مساله ها و تلاش های کلیدی بعد یا قبلش که اتفاقا چندان هم مورد عنایت و علاقمندی ما نیستند توجه نکرده باشیم. بهتره این جور مواقع دیگران رو درگیر بی تدبیری خودمون نکنیم. لطفا چنین کارها و ایده هایی رو به تنهایی راه بندازید! دلم نمی خواد اینقدر صریح بگم اما طعم تلخ کلمات رو گاهی باید تحمل کنیم. این جور جاها تعهد وجود نداره. تعهد به کار و زمان و سرمایه رو میگم. چیزی که ممکن هست برای دیگران خیلی مهم و حیاتی باشه.

بعنوان مثال اگر در طراحی محصول و ایده ، فکری راجع به بازاریابی و فرایند های کاری خدمت رسانی و عرضه محصول نکرده باشیم و پا در مسیر اجرا و سرمایه گذاری بگذاریم، بعد از صرف وقت و سرمایه و اعتبار، با چالش های آنها مواجه میشویم. چالش هایی که حالا شبیه یک کلاف سردرگم شدند و ما رو در خودش حیران و سردرگم میکنه. نمی دونیم دقیقا باید چه کار کنیم و کدومم سر کار رو بگیریم. مدیریت مساله ها و کار ها از دستمون در میرن و احساس عجز میکنیم.

بسیاری از دوستانی که فکر میکردند می تونن با یک سایت یا اپلیکیشن، یک درآمد همیشگی داشته باشند دقیقا فکر همین دو مساله رو نکرده بودند. در غیر اینصورت برآورد بهتری از سرمایه مورد نیاز ، زمانبندی ، سختی کار ، احتمال موفقیت کار ، تخصص های مورد نیاز و نیروی انسانی مورد نیاز می داشتند.

۲- در کارآفرینی به این سوال پاسخ بدیم: تعهد به کار یا تعهد به هم تیمی ها ؟

کدوم برای شما مقدمه؟ کدوم براتون مهم تره؟

آیا شما گروهی که همین الان هم وجود داره هستید؟ گروهی که شکلش تا الان دوستی و دانشگاهی و کاری بوده و از حالا به بعد میخواهید سازمانی مرکب از همین اعضا بسازید؟ در واقع میخواهید با همین گروه وارد فاز کار سازمانی و تیم ورک هدفمند بشید؟ کار خوبی است. اما شاید ترجیح بدید یا به صلاحتون باشه که سازمانی بسازید که در اون برای نقش های لازم، از افراد و پتانسیل هایی که دارید استفاده کنید؟ قصدتون چی هست؟ اولین تعهد خودتون رو بی رو دربایستی مشخص کنید . بعد بهتر متوجه مسیر میشوید.

اگر اولویت و قصد شما، سازمانی هست که خدمت خاصی ارائه میده پس لازمه به سازمانی بودن و شدن قبل از و بیشتر از رابطه دوستی و گروهی متعهد باشید.

تیم اصل مهمی از کاره اما باید برای خودتون روشن کنید تیم رو برای کار میخواهید یا کار رو برای تیم؟

عذر من رو صمیمانه بپذیرید اگر میخواهم کمی رک تر بگم: من بهتون پیشنهاد میکنم اگر به بهانه اجرای یک ایده بیزینسی به دنبال دورهمی ها و فعالیت های دوستانه و صمیمانه و تجربه یک فضای نوین و مهیج هستید، هیچ وقت تعهد به یکدیگر رو در این مسیر فراموش نکنید؛ فارغ از اینکه منجر به ارزش آفرینی واقعی و درآمد زایی بشه یا نه. چون قصدتون از اول این نبوده. تجربه مهمترین چیزی هست که د راین مسیر بدست میارید. باور کنید این نصیحت شیطانی نیست. فقط مهم اینه که با معادله X نتیجه Y نخواهید.

۳- مساله ، راه حل . مساله ، راه حل . مساله ، راه حل . تمام نشد همیشه باید مساله ها رو شناسایی و برای اونها راه حل پیدا کنید. اما اول بدانیم با چه چیزی می خواهیم بجنگیم؟

فکر نکنید وقتی می رسه که مساله ها تمام شده باشند. خیر. اتفاقا به عکس همیشه باید در حال کشف و پیش بینی مساله ها باشید و براشون راه حل بدید. این چابکی و پویایی کسب و کار شما رو ایجاد می کنه.

ذکاوت یک بیزینس من یا بیزینس وومن ، در همینه که مساله هایی رو ببینه و پیش بینی کنه که دیگران نمی دانند یا نمی شناسند. یک تیم کارآفرینی یک تیم پژوهشیه. قسمت زیادی از تحقیق و توسعه در استارتاپ ها و کارآفرینی ها باید به این بگذره که با چه مساله هایی هنوز دست به گریبان نشده ایم ولی دیر یا زود بهشون خواهیم رسید. مساله ها پایانی ندارند. 

اضافه میکنم باید فکر این باشیم که با هر تصمیم برای انجام کاری، در واقع یک سری مساله جدید ساختیم که از قبل باید یک پلتفرم عمومی برای حلشون داشته باشیم. اگر بدون پیش بینی حداقل چارچوب و فرایند های مشخص و یکسری راه حل های اولیه وارد کار و عملگرایی بشیم یکباره وارد فضایی میشیم با کلی صورت مساله حل نشده . کلافه میشیم و نظم و ترتیب کارها از دستمون در میده و ابتکار عمل رو از دست میدیم. منفعل میشیم و کارمون میشه پاسخ های مقطعی دادن به اثرات جانبی مساله های اساسی.

لطفا در هیجان ایده ها غرق نشیم. لطفا نتایج بزرگ رو با تلاش های کوچک نخواهیم. لطفا با معادله X نتیجه Y را طلب نکنیم. لااقل قبل از سرمایه گذاری مالی و عاطفی، به یک مشاور سری بزنید! چون حداقل کاری که یک مشاور میتونه براتون انجام بده فهمیدن چالش های پیش رو است. چالش هایی که ممکنه شما هنوز ندیده باشید. لازمه قبل از گلاویز شدن با مساله، فکرش رو کرده باشیم.

———————————————–

خلاصه:

از دیدگاه تجربیات و مشاهدات من ، شکست های قابل پیش بینی کارآفرینی در فراموش کردن این سه مورد خلاصه می شود:

  • پیش بینی نکردن فرایند ها
  • صادق نبودن با خودمان در ماموریت بیزینس
  • پیش بینی نکردن چالش ها و ناتوان بودن در حل آنها

اگر این سه مساله برای شما مهم هستند، پیشنهاد میکنم متنی که معلم عزیز محمدرضا شعبانعلی همین روز ها منتشر کردند را هم مطالعه کنید. دید عمیق تری نسبت به چالش های کارآفرینی می دهد.

خلاصه اینکه حالا که اینقدر شکست در کارآفرینی فراوان و عادی شده، لازمه غیر از تمرکز بر موفقیت ، کمی هم در مورد شکست تعمق کنیم.

بنظرم برای موفق شدن، فقط ذهنیت موفقیت و دانش پیروزی کافی نیست، شکست ها را هم باید بشناسیم. نظر شما چیه؟

 

شکست های قابل پیش بینی کارآفرینی

 

مطالبی در مورد کارآفرینی:

↵ زنجیره اشتباهات در کارآفرینی

↵ مدل های شراکت در کسب و کار رو مدیریتی تحلیل کنید

↵ شناسایی بازار ایده آل

↵ توصیه های مهم بیزینسی سال ۲۰۲۰

↵ « دکتر کیک » آموزش بازاریابی کیک و شیرینی خانگی

↵ چرا مشاور کسب و کار ؟

↵ تغییر شیوه سرمایه گذاری در بازار مصرف کننده نسبت به ۱۰ سال گذشته

برچسب ها:
درج دیدگاه